Radboudums ontvangt subsidie voor online mindfulness therapie

Hoogleraar psychiatrie Anne Speckens en hoogleraar medische psychologie Judith Prins hebben een KWF-subsidie ontvangen om online mindfulness therapie voor patiënten met kanker en psychische klachten te onderzoeken. Met dit project, uitgevoerd in samenwerking met Twente University, hopen de onderzoekers Mindfulness-based Cognitieve Therapie (MBCT) op grotere schaal beschikbaar én bereikbaar te kunnen maken voor mensen met kanker.

Lees verder op ICT&health

Online therapie verlicht overgangsklachten

Vrouwen die vervroegd in de overgang zijn gekomen door de behandeling van hun kanker kunnen baat hebben bij kortdurende online cognitieve gedragstherapie. De therapie kan overgangsklachten verlichten en de frequentie van opvliegers en nachtzweten verminderen, blijkt uit een recente studie van het Antoni van Leeuwenhoek, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Veel jonge vrouwen komen door de behandeling van borstkanker vervroegd in de overgang. Deze vrouwen krijgen behandelingen als chemotherapie, verwijdering van de eierstokken of hormonale therapie, die de hormoonhuishouding zodanig veranderen dat de vrouwen in de overgang raken. De overgang kent een breed scala aan klachten en uit onderzoek blijkt dat vrouwen vooral de opvliegers en het nachtzweten als belastend en belemmerend ervaren.

Lees verder op https://www.avl.nl/

Beeldbellen met een psycholoog: Bij Zilveren Kruis is het mogelijk

Beeldbellen en chatten met een psycholoog. Sinds januari 2019 stimuleert Zilveren Kruis e-health in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). ‘We bieden de online behandeling echter alleen aan als het ook echt goed aansluit bij de zorgvraag’, aldus Jeppe Delver, woordvoerder Zilveren Kruis.

Lees verder op Zorgvisie

‘Digitale sofa’ biedt online ggz zonder wachttijden

Mensen met psychische problemen kunnen terecht bij DiSofa, dat de behandeling volledig online aanbiedt. Nederlandse GZ-psychologen in binnen- en buitenland behandelen Nederlandse cliënten direct, zonder de wachttijden die er wel zijn in veel reguliere ggz-instellingen.
Lees meer

Depressie vereniging roept op tot deelname aan app tegen depressiviteit

Met een slimme combinatie van smartphone-applicaties moet de SMARD-toepassing (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression) gaan voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen. De Hersenstichting en het Radboudumc kondigden de komst van SMARD afgelopen januari aan. De Depressie Vereniging roept op tot deelname aan de testen om de app door te ontwikkelen. Lees meer

Parnassia Groep begint volledig digitale poli

De behandeling letterlijk uit de spreekkamer halen en begeleiding aanbieden op het moment dat het de patiënt het best uitkomt. Toekomstmuziek? Nee, dit is de unieke en grensverleggende werkwijze van de volledig online opererende poli van Sense Health en Parnassia Groep, die maandag 19 maart 2018 officieel gelanceerd wordt in Rotterdam. Lees meer

Internettherapie voor vermoeidheidssyndroom is effectief en veilig

Gedragstherapie via internet voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel ME genoemd, helpt en is veilig. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC en Radboudumc, dat online gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Psychiatry.

Lees meer

‘E-health mist wetenschappelijke onderbouwing’

E-health moet wetenschappelijk onderbouwd ontwikkeld worden. Ook is een duidelijk en herkenbaar keurmerk voor kwaliteit voor de consument nodig, zodat deze in het grote aanbod van e-health toepassingen duidelijk kan zien welke goed en werkzaam zijn. Lees meer

Slapenloosheid en online sessies

Onderzoekers van het Sleep and Circadian Neuroscience Institute van de Universiteit van Oxford hebben een onderzoek gehouden onder 3.755 studenten in het Verenigd Koninkrijk. Hieruit concludeerde zei dat het behandelen van slapeloosheid met cognitieve gedragstherapie mentale problemen zoals angst, depressie en paranoia zou doen verminderen. Lees meer

Spagaat behandelaar en gebruiker e-mental health veroorzaakt falen

Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen staan meer open voor digitaal aangeboden behandelmethoden e-mental health – dan therapeuten. Ook binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt steeds meer ingezet op het gebruik van e-health, waardoor persoonlijk contact sneller en efficiënter mogelijk is, aldus onderzoek van organisatieadviesbureau P5COM naar de succes-en faalfactoren van e-mental health.

Lees meer