Online therapie verlicht overgangsklachten

Vrouwen die vervroegd in de overgang zijn gekomen door de behandeling van hun kanker kunnen baat hebben bij kortdurende online cognitieve gedragstherapie. De therapie kan overgangsklachten verlichten en de frequentie van opvliegers en nachtzweten verminderen, blijkt uit een recente studie van het Antoni van Leeuwenhoek, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Veel jonge vrouwen komen door de behandeling van borstkanker vervroegd in de overgang. Deze vrouwen krijgen behandelingen als chemotherapie, verwijdering van de eierstokken of hormonale therapie, die de hormoonhuishouding zodanig veranderen dat de vrouwen in de overgang raken. De overgang kent een breed scala aan klachten en uit onderzoek blijkt dat vrouwen vooral de opvliegers en het nachtzweten als belastend en belemmerend ervaren.

Lees verder op https://www.avl.nl/