“Online-zelfhulpcursus voor zelfmoordgedachten kan drempelverlagend zijn”

Mensen die kampen met zelfmoordgedachten kunnen daar voortaan via een online-zelfhulpcursus beter mee leren omgaan. Omdat alles anoniem gebeurt, verlaagt het de drempel om hulp te zoeken. “Mensen doen tegenwoordig alles online, waarom zouden ze zichzelf dan zo niet kunnen helpen?”

Het is het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) dat met Think Life – zoals de tool heet – op de proppen komt. De onlinecursus is opgebouwd uit zes modules die zelfstandig en in eigen tempo kunnen worden doorlopen. Telkens krijgen gebruikers een stukje theorie, enkele oefeningen en een weekopdracht. Zo moet er tijdens de cursus bijvoorbeeld een “safety plan” worden opgesteld dat mensen kan helpen een crisis door te komen.

“De zelfhulpcursus is gebaseerd op therapeutische technieken die nog niet werden aangeboden in Vlaanderen”, zegt professor Gwendolyn Portzky, coördinator van VLESP. “Daarom leek het ons waardevol dit te ontwikkelen als aanvulling op de reguliere hulpverlening.”

Lees het hele artikel op http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2760194