Eetstoornis? Internettherapie is ook een optie.

Naast therapie voor alcoholisme, burn-out en depressie, kun je namelijk ook een eetstoornis via het internet aanpakken. En dat werkt, zegt onderzoeker Elke ter Huurne die vrijdag op één van die behandelingen promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze deed onderzoek naar de online behandelmethode etendebaas.nl. Op die site kun je sinds 2009 een cognitieve gedragstherapie voor verschillende eetproblemen volgen.

Die behandeling verschilt eigenlijk weinig van een ‘normale’ therapie. Als je een verwijzing van je huisarts hebt, word je aan een hulpverlener gekoppeld en doorloop je meerdere modules in de behandeling. Je moet allerlei opdrachten uitvoeren, zoals een eetdagboek bijhouden en je krijgt positieve feedback van je hulpverlener. Maar dat doe je allemaal in je eigen tijd en achter je eigen computer. Volgens Ter Huurnes onderzoek vertoonden proefpersonen die de internettherapie deden een significante verbetering in hun eetgedrag. “Ze waren minder bezig met lijnen en piekerden minder over hun eetpatroon, lichaam en gewicht.”

Lees het hele bericht op http://nos.nl/op3/artikel/2149632-eetstoornis-internettherapie-is-ook-een-optie.html