Therapie via mobiel is ongekend populair

Online therapie slaat in als een bom. Bij Parnassia Groep loggen elke maand 91.000 mensen aan. Vooral zelfhulp via de smartphone is populair. Handig als je buiten staat te bibberen van de straatvrees.

Een hit is de TemStem-app. Parnassia Groep lanceerde dit hulpje voor mensen die stemmen horen in 2014. Zo’n 5000 mensen gebruiken hem inmiddels.

Andere apps zijn in ontwikkeling, zoals Lucky, een programmaatje speciaal voor kinderen, en daarnaast zijn er e-therapy (opdrachten doen via de computer), beeldbellen met de therapeut en virtual reality toepassingen (angsten leren overwinnen in een digitale omgeving). Dat alles valt onder de noemer van e-health. Van de in totaal 185.000 patiënten van de Parnassia Groep – waarvan een flink deel in de Haagse regio woont – maken daar al 91.000 mensen gebruik van. Vooral apps zijn in opmars, zegt Marc Blom, psychiater en bestuurder bij PsyQ (onderdeel van de Parnassia Groep). Wat er zo mooi aan is: ze bieden direct hulp. Precies op het moment dat die nodig is. ,,Stel: je zit in de tram naar je moeder. Ineens krijg je last van stemmen. Normaal zou je uitstappen en rechtsomkeert maken. Nu kun je de TemStem aanzetten.”Lees het hele artikel op http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4211763/2015/12/21/Therapie-via-mobiel-is-ongekend-populair.dhtml